De Windwijzer

Gepubliceerd op: 12 juni 2020 11:56

De Windwijzer is het centrum voor ontmoeting, bezinning en dienstverlening van de Protestantse Gemeente in Vlaardingen, waar men terecht kan voor een kop koffie en ontmoeting, waar vrijwilligers zijn met een luisterend oor en aandacht voor mensen. In De Windwijzer staan we open voor zoekers, voor mensen onderweg met hun vragen, hun problemen, hun ideeën, hun verwarring, maar ook hun inspiratie en spiritualiteit.

De Windwijzer wil een plek zijn waar mensen zich thuis voelen en aangesproken worden op wie ze zijn, wat ze te vertellen, te bieden en te delen hebben. In De Windwijzer worden maaltijden georganiseerd en zijn er een weggeefwinkel, een tweedehands boekenmarkt en een repair café te vinden. Voor mensen zonder baan en met weinig inkomen worden aparte activiteiten georganiseerd. Verder zijn er filmavonden, theatervoorstellingen, cursussen, lezingen, gespreksgroepen, concerten, een jongerenproject, bijeenkomsten voor mensen met beginnende dementie, een stilteruimte en nog veel meer.


2. Waarom ben je een Bondgenoot geworden? Wat spreek je het meest aan in het Bondgenootschap Basisvaardigheden?
Wij zijn lid geworden omdat we het belangrijk vinden dat mensen uit hun isolement komen en hun talenten en kwaliteiten ontwikkelen. Juist mensen met een moeilijke uitgangspositie in de samenleving. Behalve het beschikken over weinig middelen is ook het niet goed beheersen van de Nederlandse taal een belangrijke factor die ervoor zorgt dat mensen onvoldoende tot hun recht komen en kunnen participeren. Het Bondgenootschap Basisvaardigheden doet er alles aan om mensen via allerlei activiteiten weer aansluiting te laten vinden bij de samenleving. We hebben bewondering voor al het werk dat er verzet wordt, voor het grote aantal mensen dat jullie bereiken en de lage drempels die er zijn om aan die activiteiten deel te nemen.

3. Welke stappen heb je, als organisatie, in het afgelopen jaar genomen om je bijlage aan het bestrijden van laaggeletterdheid te vergroten?
In ons centrum heeft het Bondgenootschap een enthousiast ontvangen stampottenkwis gehouden en we hebben op een maatjesavond van SchuldHulpMaatje een enthousiaste inleiding van jullie gekregen op jullie werk. We hebben flyers van ‘B’ in ons folderrek staan en verwijzen regelmatig mensen door naar de bibliotheek.

4. Kun je een situatie beschrijven, waarin je ervaren hebt dat een cliënt/cursist/patiënt de taal onvoldoende beheerst. Hoe beïnvloedt dit je werk?
Wij ervaren bij de diaconale hulpverlening, als mensen niet goed duidelijk kunnen maken wat de problemen zijn waar ze bij geholpen willen worden en zeker ook bij SchuldHulpMaatje hoe lastig het is als mensen de Nederlandse taal niet of maar heel gebrekkig beheersen. Bij SchuldHulpMaatje leidt dit er helemaal toe dat we mensen al niet eens als clïënt/hulpvrager aannemen (omdat we niet met tolken willen en kunnen werken).

5. Hoe vaak hebt je in de afgelopen jaren cliënten/cursisten/patiënten doorverwezen naar B of een andere organisatie uit het Bondgenootschap?
Een keer of 3 à 4.

Hoe kunnen de partners met je contact opnemen?
De Windwijzer, Schiedamseweg 95, 3134 BD Vlaardingen, tel. 010 – 434 78 87, contactpersoon: Rob van Herwaarden (rvanherwaarden@dewindwijzer.nl, tel. 06 – 424 06 350), www.dewindwijzer.nl